Asettuminen uuteen ympäristöön

Moni kokee uudessa maassa ja kaupungissa alussa vierauden tunnetta. Olo voi tuntua helposti yksinäiseltä, hämmentyneeltä – jopa pelokkaalta.

uudessa-asuinmaassa-scaled.jpg

Jos olet ulkomailla lähetettynä työntekijänä tai lähetetyn työntekijän puolisona, sinulla on todennäköisesti työnantajan järjestämä tukihenkilö auttamassa ja neuvomassa uuden elämän alkuun. Omatoimisesti ulkomaille lähtevän on hoidettava byrokratia ja käytännön järjestelyt itse.

Käytännön vinkkejä asettumiseen

Uudella kodilla on suuri merkitys sopeutumisessa. Kodissa voi taklata asuinympäristön vierautta pienilläkin asioilla: kotimaasta tuoduilla esineillä tai itselle tärkeällä sisustuselementillä.

Uuteen asuinympäristöön tottuminen vie aikansa ja käytännön asioissa riittää hoidettavaa. Ympäristöön kannattaa kuitenkin alkaa tutustua mahdollisimman pian. Missä on lähin ruokakauppa? Onko lähellä kiva kahvila tai hyvä ravintola, jota paikalliset suosivat?

Miten pääsee parhaiten liikkumaan paikasta toiseen? Ota selvää joukkoliikenteestä. Perehdy paikallisiin liikennesääntöihin ja opeta ne myös lapsellesi.

Ilmoittaudu kielikurssille, tutustu vapaa-ajanviettotapoihin, osallistu vapaaehtoistoimintaan. Kannattaa yrittää tutustua myös naapureihin ja muihin paikallisiin. Suhtaudu avoimesti kutsuihin ja mene mukaan tapahtumiin, vaikka se tuntuisi alussa oudolta.

Käytännön tietoa ja vinkkejä paikallisista tavoista, palveluista ym. voit saada alueen muilta suomalaisilta ja Suomi-Seuroilta.

Jos muutat ulkomaille lasten kanssa

  • Koulunkäyntiin ja päivähoitoon liittyviä järjestelyjä kannattaa alkaa tehdä jo ennen lähtöä. Hoida järjestelyt kuntoon viimeistään heti muuton jälkeen.
  • Auta lasta kavereiden löytämisessä ja tutustu harrastusmahdollisuuksiin jo etukäteen. Lapsella voi olla tärkeä harrastus, jota hän haluaa jatkaa. Lapsi voi aloittaa myös uuden harrastuksen, jonka parissa voi saada kavereita.
  • Monet arkiset käytännön asiat voivat ulkomailla muuttua. Esimerkiksi esikoululainen voi joutua käyttämään koulubussia tai yläasteikää lähestyvä ei saa kulkea mihinkään ilman aikuista.
  • Lue lisää lapsen sopeutumisen tukemisesta Annaleena Holopaisen artikkelista