Kriisitilanteet ulkomailla

Elämään kuuluvat luonnollisena osana erilaiset vaiheet ja jaksot, myös kriisit.

Uudessa-asuinmaassa-Kohti-uutta-arkea-Pelastusrengas-Kristiina-Andreasson.jpg

Elämänkaareen liittyviä kehityskriisejä ovat esimerkiksi uran luominen, perheen perustaminen, lasten uhma- ja murrosikä sekä koulun aloitus. Kehityskriisi voi olla jollakulla hyvin voimakas, toisella mennä ohi lähes huomaamatta.

Traumaattisia kriisejä ovat esimerkiksi lähimmäisen vakava sairastuminen, avioero, työttömyys tai muu yllättävä tapahtuma. Perheessä traumaattinen kriisi koskettaa jokaista erikseen ja kaikkia yhteisesti.
Äkillisiin kriiseihin ei voi varautua tai valmistautua ennakolta. Tilanteeseen joutuu sopeutumaan, eikä omalla päätöksenteolla pysty vaikuttamaan tapahtuneeseen. Äkilliset kriisit aiheuttavat suuria muutoksia elämässä.

Kriiseiltä voi harvoin välttyä ulkomaillakaan. Muutto ulkomaille voi itsessään olla yllättäen kriisin paikka. ”Eihän näin pitänyt käydä, tämän piti olla parasta aikaa elämässämme.” Ulkomailla kriisi voi tuntua erityisen hankalalta. Sosiaalinen verkosto on toisenlainen kuin Suomessa, omat tukiverkostot ovat kaukana.

Jos omat voimat eivät riitä, kannattaa hakea ammattiapua ja vertaistukea ajoissa paikallisilta ammattiauttajilta. Keskusteluapua äidinkielellä voi saada paikallisista suomalaisseurakunnista, Merimieskirkkojen ulkomaan yksiköistä tai ulkosuomalaisten tukiverkoista. Verkossa apua tarjoaa esimerkiksi Mieli ry.

Hätätilanteisiin kannattaa aina varautua ennakkoon. Hätätilanne osuu yleensä kohdalle varoittamatta ja varautuminen auttaa toimimaan tilanteessa harkitusti.

Ennen uuteen asuinpaikkaan asettumista

  • Selvitä, miten terveydenhuolto sinun ja perheesi osalta järjestyy uudessa asuinmaassa (onko järjestäjä työnantaja/valtio/yksityinen; onko omakustanteinen, vaaditaanko vakuutus jne.)
  • Tietoa sairaudenhoidosta ja yleisestä sosiaaliturvasta on Kelan ja ulkoministeriön verkkosivuilla.
  • Hyödyllistä käytännön tietoa löytyy THL:n ylläpitämästä Matkailijan terveysoppaasta
  • Selvitä tulevan asuinmaan turvallisuusmääräykset erilaisten uhkatilanteiden varalta.
  • Harjoittele ja kertaa ensiaputaitoja.

Uuteen asuinpaikkaan asettumisen jälkeen

  • Laita paikallinen hätänumero ja mahdollisen auttavan puhelimen päivystysnumero näkyville tai paikkaan, josta ne on helppo löytää.
  • Harjoittele hätäilmoituksen tekemistä paikallisella kielellä koko perheen kanssa. Avunsaanti ei saa jäädä kiinni kielitaidottomuudesta.
  • Kuolemantapauksissa ym. akuuteissa kriisitilanteissa apua saa lähimmästä Suomen edustustosta. Apua, neuvoa ja tukea antavat myös Merimieskirkkojen ja paikallisten suomalaisseurakuntien työntekijät sekä paikalliset viranomaiset.

Apua kriisitilanteessa

Lähteet

Perhe maailmalla -blogi: Ulkosuomalaisen kriisit

Kaija Rasmussen: Tositarinoita: Kun haikara kiertää kaukaa
Kysy asiantuntijalta 8.4.2021: Kriisit ja vaikeat tilanteet ulkomailla
Kysy asiantuntijalta 20.5.2021: Ulkosuomalaisen yksinäisyys
Kysy asiantuntijalta 22.4.2021: Parisuhde muutossa ja muutoksessa ulkomailla