KOLUMNI: Tule lähelle, anna tilaa!

Ulkomaille muuttaminen voi olla kuin kuherruskausi, yhteinen seikkailu. Me yhdessä uudessa maassa! Tai muuttaminen voi olla kaaos; myllerrys, jossa molemmat tahoillaan selviytyvät parhaaksi katsomallaan tavalla.

Rantakari-Etäisyys-Läheisyys-jeremy-bishop-unsplash.jpg

Muutos voi tuoda kumppaneita lähelle tai ajaa etäälle toisistaan.

Uusissa olosuhteissa tarpeiden erilaisuus voi yllättää. Toinen odottaa kahdenkeskisyydestä syntyvää läheisyyttä. Toinen nauttisi enemmän uusiin ihmisiin ja kulttuuriin tutustumisesta. Toiselle voi tarjoutua mahdollisuuksia kodin ulkopuoliseen elämään, toinen saattaa jäädä perheen suhteiden varaan.

Eri tarpeet janan eri päissä

Meillä on kahdenlaisia, ristiriitaisilta näyttäviä tarpeita. Toisaalta kaipaamme yhteyttä kumppaniin, lupaa tarvita toista ja mahdollisuutta olla toiselle tärkeä. Yhtä lailla tarvitsemme kokemuksia itsenäisyydestä, riippumattomuudesta ja vapaudesta.

Läheisyyteen ja etäisyyteen liittyvät tarpeet voi kuvitella janan eri päihin. Jokaisella on omanlainen mukavuusalue tällä janalla. Jos joutuu mukavuusalueensa ulkopuolelle, syntyy tarve saada enemmän sitä, josta on ajautunut liian kauas. Samalla nautinto siitä hyvästä, mitä on runsain mitoin, vähentyy.Ulkomailla mahdollisuudet säädellä läheisyyttä ja etäisyyttä toiseen voivat olla rajatut. Läheisyys ahdistaa, jos tuntuu, ettei ole mahdollisuutta omaan tilaan. Itsenäisyys ja vapaus eivät herätä iloa, jos tuntuu, että on jäänyt liian yksin. Toisen suuri kaipuu vapauteen voi puolisosta näyttää siltä, ettei hän enää arvosta läheisyyttä. Toisen korostunut läheisyyden tarve voi herättää kumppanissa pelon, ettei toinen pärjää ollenkaan itsekseen.

Missä on sinun mukavuusalueesi?

Väärinkäsitysten ja turhien tulkintojen välttämiseksi on tärkeää kertoa omista tarpeista ja kuvailla omaa mukavuusaluettaan. Yleensä puolisoiden mukavuusalueet ovat painottuneet hieman eri kohtiin janaa. Jos keskitytään vetämään eri suuntiin, voi yhteinen alue jäädä huomaamatta.

Kannattaa pysähtyä ja tutkia tilannetta.

Meillä jokaisella on sekä läheisyyden että etäisyyden tarpeita. Omalta mukavuusalueelta käsin on mahdollista nauttia niistä molemmista ja helpompi mahdollistaa myös kumppanin nautintoa. Joskus pienikin muutos saa liikahtamaan mukavuusalueelle.

Mikä olisi sinulle pienin muutos, joka auttaisi sinua nauttimaan sekä läheisyydestä että etäisyydestä? Entä kumppanillesi?

Sini Rantakari

Kirjoittaja on pari- ja perhepsykoterapeutti, vaimo ja neljän lapsen äiti. Hän on asunut puolisonsa työn vuoksi vauvaperheenä Pakistanissa ja koululaisten kanssa Englannissa.

Kuva: Jeremy Bishop/Unsplash